Kajens Grammatik. Anna Borgman og Candy Lenk, 2022

  • 18213 09
Købmagergade 101/Frederiks Promenade

Søfolk og arbejdsmænd har i generationer givet liv til havnen i Fredericia. Og i foråret 2022 fik de en kunstnerisk hilsen.

Livet på kanten mellem land og vand udgør en særlig kultur med sit eget formsprog i form af bøjer og sømærker, der skal vejlede skibe og fartøjer.

Kunstværket Kajens Grammatik er en hilsen til havnen og alle de søfolk og arbejdsmænd, som gennem tiden har befolket den. Men det er også en salut til dem, der bor Kanalbyen og til de gæster, der sejler ind i Gl. Havn eller går tur langs kanalen.

Kunstværket består af fem farverige master, der er skabt med inspiration fra bøjer og sømærker – men sat sammen i helt nye kombinationer til et nyt system. Man genkender måske nogle af de enkelte tegn og farver, men i den nye sammensætning er betydningen åben, og det er op til os, at skabe mening ud fra dem.

Nogle af masterne har indbygget lys, der automatisk tændes, når mørket falder på. På den måde tilbyder værket forskellige oplevelser på forskellige tider af døgnet.

Bag værket står den dansk-tyske kunstnerduo Anna Borgman og Candy Lenk, som har gjort det til et speciale at skabe kunst, der passer til et givet sted. Læs evt. mere om kunstnerne her.

Bonusinfo: Sømærker og bøjer bruges til navigation på havet samt i havne og kan fx angive verdenshjørner, sejlrender og angivelse af, at der ligger et vrag på havbunden. Herhjemme bruger vi et system, som dækker Europa, Australien, New Zealand, dele af Afrika og det meste af Asien.

Er du bekendt med sømærker? Eller vækker værkets former og farver måske nogle andre associationer, når du betragter det?

Nu skal du finde 'DET VI IKKE VED DET VED VI IKKE'
Signe Guttormsen DET VI IKKE VED DET VED VI IKKE Foto Jan Søndergaard 1 1200Px

fortsæt langs promenaden, til du kommer til enden af Frederiks Kanal.

Her fortsætter du ind i gårdrummet i boligbyggeriet Kongens Punkt, hvor du finder det næste kunstværk.