Toldkammeret 9
Du står på en nyanlagt plads mellem kontorhuset Port House og boligbebyggelsen Langebro, som også rummer en Michelin-restaurant.
Set lidt mere fra oven, står du lige midt i Danmark og lige midt mellem en historisk by og et levende hav.
Frem til 00’erne var området her på havnen fuldt af travle arbejdspladser. Området har været i brug som erhvervshavn i flere hundrede år, men i 1900-tallet tog udviklingen for alvor fart i området, der snart var omdannet til et inferno af skorstene, siloer og tung trafik. Arbejdspladser som Fredericia Skibsværft og gødnings fabrikken Kemira dominerede området og tegnede billedet af Fredericia som en driftig industriby.
I starten af dette århundrede begyndte nye vinde dog at blæse over kajkanten fra verdens havnebyer. I byer som New York, Aarhus og København havde man fået øjnene op for at udvikle boliger og erhverv på de tidligere erhvervshavne. Og mens industrien og de rygende skorstene flyttede ud af de tættest befolkede områder, opstod nye, levende bydele, hvor mennesker kunne nyde nærheden til vandet i god afstand til fabrikkerne.
En ny bydel ser dagens lys
Byrådet her i byen kunne se en sådan udvikling til gavn for Fredericia, og i 2007 blev det vedtaget, at denne del af havnen fremover skulle være hjemsted for boliger, erhverv og kultur.
Til det formål stiftede Fredericia Kommune og Realdania By & Byg et fælles selskab, der skulle stå for byens udviklingsplan og anlæg af veje, klimatilpasning, kanaler og byrum. Selskabet skulle samtidig sælge byggefelter til bygherrer, der opfører bygninger, som understøtter udviklingsplanen for området.
Et af de første skridt var at udskrive en konkurrence om udviklingsplanen for den nye bydel, og i 2011 kunne Fredericia Kommune og Realdania By & Byg præsentere planen for ’Kanalbyen i Fredericia’ (Der dengang hed Fredericia C).
Hvad der helt præcist stod i den udviklingsplan, vil du blive meget klogere på, hvis du fortsætter til de næste nedslagspunkter på denne rute.
Kan du fornemme stedets historie?
Prøv at kigge dig omkring.
Måske kan du fornemme stedets historie i den nye arkitektur?
Det kunne fx være i belægningen, der lige som på en havn er en kombination af forskellige underlag.
- Eller i brugen af materialet corténstål, som kendes fra containere og fragtskibe. Du finder det i kanten af pladsen og på husenes altaner.
Det gamle slæbested til små både og den lange mole er bevaret fra den gamle erhvervshavn. Det bruges i dag som et udflugtsmål, hvor man kan fiske og spotte marsvin, der ofte leger i vandet ud for molen.
Bag kontorhuset Port House kan du se den moderne erhvervshavn ejet af ADP (Associated Danish Ports). Naboskabet til erhvervshavnen er noget af det, der bliver håndteret i byudviklingen, og lige nu er en støjmur mellem boligområdet og erhvervshavnen på tegnebrættet.