Stort rykind i MiniCO2 Etagehuse

  • Aabent Hus Indendøre Web Omkring 500 interesserede kiggede fordi, da Realdania By & Byg inviterede til Åbent hus i de to nye MiniCO2-Etagehuse på Kongensstræde. Foto: Realdania By & Byg
500 fredericianere, fagfolk og andre interesserede fik onsdag et kig ind i to spritnye boligbyggerier i Kanalbyen og hørte om, hvordan fremtidens byggeri måske kan være med til at begrænse klimapåvirkningen. Realdania By & Byg fortalte om resultater og erfaringer fra de to første MiniCO2 Etagehuse, som nu står klar med fem lejeboliger i hver.

Cirka 500 fagfolk og interesserede fra nær og fjern var med, da Realdania By & Byg onsdag den 6. marts holdt åbent hus i de første to af fem såkaldte MiniCO2 Etagehuse, som nu står klar i Kongensstræde i Fredericia.

Men selvom adm. direktør Peter Cederfeld i en tale til nogle indbudte fagfolk lagde op til en festlig indvielse, lod han også forstå, at det var på en alvorlig baggrund.

- Som branche står vi over for store udfordringer. Byggeriet står for omkring 40 % af den CO2, der udledes i vores samfund. Oven i det estimeres det, at omkring 10 % af alle materialer går til spilde i løbet af et byggeprojekt. Forestil jer, hvis vi kunne ændre det?

Netop byggeriets store klimaaftryk og ressourceforbrug forsøger Realdania By & Byg at tage livtag med gennem byggeriet af MiniCO2 Etagehusene, der undersøger forskellige veje til at begrænse de negative konsekvenser af byggeriet.

Altaner og duftende træ

For mange af de fremmødte var det dog i lige så høj grad selve boligerne og deres indretning, der vakte interessen og spørgelysten.

I det ene hus, MiniCO2 Etagehus DIGITAL, var mange begejstrede for den store altan, der hørte til den enkelte bolig, og i MiniCO2 Etagehus TRÆ var det især atmosfæren fra de synlige og duftende trækonstruktioner inde i boligen, som gjorde indtryk. Mange synes også, at det var hyggeligt, at der skal anlægges en langstrakt fælles have bag hele rækken af boligbyggerier, der er på vej.

- Det var dejligt at mærke den store interesse for Realdania By & Bygs udlejningsboliger i Kanalbyen, samtidig med at man kunne blive klogere på, hvordan måden vi bygger og indretter vores boliger på, har betydning for klimabelastningen, siger projektdirektør for Kanalbyen i Fredericia, Peter Kirketofte.

I et telt ude på gaden havde Realdania By & Byg forberedt en plancheudstilling om resultaterne fra de to byggeforsøg, som der blandt andet kom gæster helt fra Nordjylland for at høre om. 

Helt konkret er det i ”MiniCO2 Etagehus TRÆ” lykkedes at holde CO2-påvirkningen fra materialer på ca. det halve af den gældende grænseværdi, mens holdet bag ”MiniCO2 Etagehus DIGITAL” har sparet både CO2 og byggetid og samtidig afleveret huset mangelfrit ved at optimere selve byggeprocessen.

Åbnet for udlejning

Samtidig med Åbent hus-arrangementet har Realdania By & Byg åbnet for udlejningen af de i alt ti boliger, og overvejer man at leje en bolig i et af husene, kan man kontakte Home Fredericia.

I de kommende år opfører Realdania By & Byg yderligere tre huse med fem lejeboliger i hver. Det er MiniCO2 Etagehus TEGL og MiniCO2 Etagehus BETON, som skal afprøve hver sit byggemateriale i bestræbelsen på at minimere klimabelastningen, og MiniCO2 Etagehus PRÆFAB, der sigter mod at spare CO2 og ressourcer ved at bygge huset af store fabriksfremstillede moduler, som transporteres til byggepladsen og sættes sammen som legoklodser.

Man kan læse mere om de fem byggerier på Realdania.dk.

  • Aabent Hus Web Den røde løber var rullet ud foran MiniCO2 Etagehus TRÆ. Foto: Realdania By & Byg