Stort legeområde med tarzanbane på vej til ny bypark

  • Garnet i Søndervold med legepladsen Det nye legeområde Garnet i Søndervold. Visualisering: Hampus
Fredericias nye naturpark Søndervold skal have sundhed, motion og leg i fokus. Nu er planen klar for et stort legeområde midt i parken med oplevelser for både større og mindre børn.

I Kanalbyen i Fredericia er gravemaskinerne godt i gang med at skabe det bakkede og bugtede terræn i det, der skal være Fredericias nyeste park – naturparken Søndervold.

Mens parken tager form rent fysisk, bliver der arbejdet på de mere konkrete planer for at skabe oplevelser til både store og små gæster, når den nye park åbner til vinter. Nu ligger planen klar for parkens store centrale legeområde: ”Garnet”.

For alle børn

- Fredericia er en by, hvor der skal være let adgang til motion, leg og naturoplevelser i byen – og der skal ikke mindst være plads til, at alle børn kan lege i byen, uanset om man er stor eller lille, eller man har et handicap. Det bliver der nu taget rigtig godt hånd om i byens nye park Søndervold, siger Fredericias borgmester Steen Wrist.

Legeanlægget bliver bygget i træ, og midt i området vil et stort ”garn” eller net appellere til større børn – mens et mindre legenet med en ”tømmerflåde” skal tiltrække de mindste. En ca. 80 meter lang tarzanbane med forhindringer snor sig gennem denne del af parken og krydser ind over legepladsen med garnene som banens centrale element.

En del af anlægget er udformet med tanke for børn i kørestol, som kan komme frem på en sti med faldgummi, hvorfra de kan trække sig op eller blive hjulpet op i legenettet. Det øvrige underlag er faldsand, som er sjovt for børn at lege i, samtidig med at det vækker associationer til kysten og vandet.

Trygt og udfordrende

- Det bliver en helt fantastisk park, og ”Garnet” bliver stedet, hvor de voksne kan slippe ungerne løs i både trygge og udfordrende omgivelser, mens de selv slapper af på en bænk, drikker kaffe, læser en bog eller fordyber sig i parkens eget lydkunstværk, siger projektdirektør i Kanalbyen i Fredericia, Tim E. Halvorsen.

Idéen til legeområdet stammer fra landskabsarkitektvirksomheden SLA, der har slået stregerne til Søndervold. Idéen i ”Garnet” er, at det inviterer til leg, samtidig med at det på en naturlig måde udnytter terrænets form og ikke stjæler opmærksomheden fra parken i øvrigt.

Inspiration fra Lillebælt

Garnet er også tænkt i sammenhæng med omgivelserne, da det trækker på historier om Lillebælt og om fiskeri, kyst, havbund og havneindustri.

Det er legepladsfirmaet Hampus, som nu har konkretiseret idéen til Garnet som et spektakulært legemiljø tænkt i tre dimensioner, og hvor børn får rig mulighed for at skabe deres egne fantasiuniverser.

Arbejdet med at anlægge legeområdet går efter planen i gang i august, hvor Søndervold har fået sin endelige, kuperede udformning.

Interaktivt kort

Den nye naturpark Søndervold åbner efter planen i januar 2022, men man kan allerede nu få en forsmag på den nye park via et interaktivt kort over parken på Kanalbyen.dk/soendervold.

 

FAKTA: Søndervold

Fredericia Kommune og Kanalbyen i Fredericia anlægger den nye bypark Søndervold. 

Søndervold bliver udformet som et grønt bånd, der strækker sig fra Kongensgade til Sofie Amalies Kanal i Fredericia. Det var i samme område, at man frem til 1900-tallet kunne opleve det historiske fæstningsværk Søndervold - en vigtig del af Fredericias voldanlæg og bystruktur, som gik tabt i industriens tid.

Parken bliver anlagt som et grønt bånd med fire forskellige zoner

• ”Kysten” - med sand og bålplads
• ”Sansehaven” - med byhaver, 'naturbase' og regnvandsbassin
• ” Garnet” - med parkens største legeområde
• ”Volden” - med træningsbakker og udsigt over by og kanal

  • Skitse af legepladsen i Søndervold Skitse af den nye legeplads i Søndervold. Visualisering: Hampus