Restaurant Ene oplever fortsat fremgang ved kanalen

  • Restaurant Ene med tjener i forgrunden Så er der dækket op på terrassen. Foto: Restaurant Ene
Med ny køkkenchef og ejerkreds, fortsat udvikling af madkonceptet og to udnævnelser til Byens Bedste Restaurant i rygsækken gør Euan Donaldson og hans folk klar til sommeren. Lige om lidt kan man som noget helt nyt nyde en søndagsfrokost på Restaurant Ene.

For to år siden kunne ejer af Restaurant Ene Euan Donaldson berette om dobbelt så mange gæster, siden spisestedet et år tidligere var flyttet fra lokaler i Fredericias gamle bymidte til den iøjnefaldende placering for enden af Frederiks Kanal. I dag melder han, at succesen bare er fortsat.

- At være i Kanalbyen er vores nye norm. Vi bliver eksponeret godt her, og vi er taknemmelige for, at vi kan blive ved med at opgradere restauranten. Dermed giver vi noget tilbage til de gæster, der støtter os – også efter flytningen. Jeg føler mig meget tryg hernede, fortæller den 37-årige restaurant manager med skotske aner.

Restauranten har for nylig investeret i blandt andet flere borde og stole, et mobilt fadølssystem og rullegardiner, der kan holde varmen ude om sommeren. Men først er fremmest har en ny personkreds omkring stedet skabt et stærkt fundament for fortsat udvikling. Siden 1. marts har Jens Malthe Bruun Nielsen stået i spidsen for køkkenet.

Ny køkkenchef og ejerkreds er grobund for fornyelse

- Malthe har nu ansvaret for at udvikle madkonceptet og lede køkkenet. Han er en fantastisk højrehånd. Derudover har vi fået to nye i ejerkredsen – ”silent partners”, som er gode til at se på virksomheden med friske øjne, som ser på tallene og kommer med råd. Jeg føler mig heldig at have den slags opbakning, siger Euan Donaldson.

De nye medejere og faste sparringspartnere er det fredericianske ægtepar Gitte og Per Helios Baun, der lærte Euan at kende som kunder i restauranten ved Frederiks Kanal.

Samtidig med at restauranten løbende investerer i at opgradere servicen til kunderne, nyder Euan og hans folk også godt af, at Kanalbyen er et byudviklingsområde, hvor der er tæt på at være fyldt op i Kanalbyens ca. 500 færdige boliger – senest især i det nye byggeri Carolinelunden, som ligger ud til selvsamme kanal.

Flere og flere faste gæster 

- Det er bestemt noget, vi kan mærke. Vi er fysisk tæt på de boliger, og vi har mange nye kunder. Der kommer også mange, der fortæller, at de måske flytter ind og er her for at se en lejlighed. Vi havde nogen, der havde boet i England, og som nu er fast tilbagevendende - og en, der arbejder med shipping, som nu bor derovre og kommer fast, nævner Euan Donaldson i flæng.

Netop det at pleje faste tilbagevendende kunder er en topprioritet for Restaurant Ene, også fordi erfaringen er, at de ofte genererer større selskaber, som restauranten også har mange af. Euan Donaldson anslår, at 30-40 % af restaurantens gæster kommer i forbindelse med selskaber.

- Resten af kunderne er individuelle, som typisk er fast tilbagevendende gæster. Der kommer kunder, der nærmest oplever os som venner, og de vil også tage deres firmaer med. Derfor er det vigtigt at prioritere de faste gæster. Vi er, hvor vi er, på grund af dem. Det skal vi holde fast i. Samtidig er det en stor ære, når vi er en del af folks særlige dag. Vi havde mange konfirmationer her i foråret, og vi havde også et bryllup. Den dag tænkte jeg: Vi skal være gode i dag!

Dansk og internationalt køkken

Og maden – den er en god blanding af det hjemlige og det internationale. Det danske smørrebrød er helt centralt til frokost, og ellers kredser køkkenet om det asiatiske, det nordiske og det franske. Men også fish’n’chips er blevet en succes. Restaurantejeren mener ikke, at det har specielt med hans britiske herkomst at gøre, at den populære ret er kommet på kortet, men han løfter dog sløret for, at når han som barn i Skotland kom til havet, fik han altid fish’n’chips.

At fredericianerne har taget godt imod restauranten for enden af kanalen fik Ene endnu et bevis for i april måned med kåringen som ”Byens Bedste Restaurant og Café 2023” – en hæder, der kommer oven i, at Ene i 2021 blev ”Byens Bedste Restaurant”.

Åbner om søndagen i sommer

- Det var en stor overraskelse, som vi ikke var forberedt på – og en ære, især for personalet, som det var en stor cadeau til. For det er hårdt arbejde, og de kommer med stort engagement hver dag. Prisen viser os også, at de ændringer vi har lavet på restauranten, er blevet accepteret.

Og der er endnu en ændring på vej. Fra og med søndag den 7. juli åbner Restaurant Ene nemlig for første gang om søndagen – foreløbig for denne sommer, når Euan og personalet lancerer deres ”Sunday Lunch”. Man kan orientere sig nærmere om menuen og åbningstiderne på www.restaurantene.dk.

  • Euan Donaldson Restaurantejer Euan Donaldson glæder sig over Enes fremgang. Foto: Restaurant Ene
  • Restaurant Ene Terrassen Restaurant Enes terrasse for enden af Frederiks Kanal. Foto: PalmePHOTO