Kunstnerisk landmærke indviet ved Frederiks Kanal

  • Kajens Grammatik Web Kunstværket "Kajens Grammatik” af den dansk-tyske duo Anna Borgman og Candy Lenk blev torsdag indviet i Kanalbyen i Fredericia. Kanalbyen i Fredericia P/S
Det seneste kunstværk i Kanalbyen i Fredericia er en hilsen til søfolk og havnens arbejdsmænd. Det blev torsdag indviet på sin prominente plads i hjørnet af Frederiks Kanal.

I vinter stod boligbyggerierne Promenaden og Oldenborghus helt færdige i Kanalbyen i Fredericia, og som det er kutyme i byudviklingsprojektet, har de to nye byggerier nu fået et kunstværk tilknyttet. ”Kajens Grammatik” af den dansk-tyske duo Anna Borgman og Candy Lenk blev torsdag indviet på en lille plads ved kanalen, for enden af den nye Frederiks Promenade.

- Jeg er både glad og taknemmelig over at se værket stå færdigt på sin plads. Det er mit håb, at værket vil skabe nysgerrighed og få folk til at åbne op for sanserne, når de møder det første gang. Og så håber jeg, at beboerne i Kanalbyen vil tage det til sig som en del af deres nærmiljø, siger Anna Borgman.

Kanalbyen i Fredericia har i en årrække arbejdet systematisk med kunst som en del af byudviklingen i tæt samarbejde med områdets bygherrer, fonde og sponsorer, og det gælder også det seneste værk.

Historie som havneby

- Det er et rigtig fint værk, som nøje passer til netop dette sted, med beliggenheden ved havet og med Fredericias historie som en aktiv havneby, som værket minder os om. Det er kun blevet muligt takket være det gode samarbejde med sponsorer og samarbejdspartnere, og nu kan man opleve fem kunstværker i den nye bydel, siger konstitueret projektdirektør for Kanalbyen i Fredericia, Anne Mette Rahbæk.

Den største økonomiske håndsrækning til Kajens Grammatik kommer fra Kanalbyens hovedsponsor på hele kunstsatsningen i den nye bydel, Arbejdernes Landsbank.

På det kulturelle landkort

- Vi glæder os over, at vi kan være med til at sætte Fredericia og den nye bydel på det kulturelle landkort, og vi tror på, at vores partnerskab med Kanalbyen, der muliggør kunstoplevelser som det nye værk Kajens Grammatik, kan bidrage positivt til den lokale udvikling og skabe synlighed om byen og området, siger Rikke Jessen Høyer, senior marketingkonsulent i Arbejdernes Landsbank.

Værket ”Kajens Grammatik” er inspireret af søvejens særlige sprog af bøjer, sømærker og fyrtårne, der fungerer som pejlemærker om natten, og det består af fem farverige master, hvoraf nogle har indbygget lys, der automatisk tændes, når mørket falder på.

De fire af masterne står nu på den lille plads, hvor kanalens nordlige bred møder Købmagergade, og her markerer værket samtidig ankomsten til den nye Frederiks Promenade, som Kanalbyen i Fredericia har anlagt med træer, borde-bænkesæt og en anløbsplads for små både.

Den femte og sidste mast er placeret lige på den modsatte side af Frederiks Kanal, på pladsen, der har fået det historiske navn Schmidts Torv.

”Kajens Grammatik” er støttet af:

ADP
Arbejdernes Landsbank
Bach Invest A/S
Boligkontoret i Fredericia
Den Jyske Kunstfond
Ewii
Kanalbyen i Fredericia
Statens Kunstfond

Arbejdernes Landsbank er hovedsponsor for kunst i Kanalbyen frem til 2022.

  • Kajens Grammatik Master Web Kanalbyen i Fredericia P/S