Kom til plantemarked i Søndervold

  • 2324 Kanalbyen 0131 Web Plantemarkedet finder sted her i Byhaverne Søndervold. Foto: Andreas Omvik
Den 25. maj er der premiere på et helt nyt plantemarked for alle haveinteresserede i parken Søndervold i Kanalbyen. Her kan man bytte eller sælge sine planter og frø, prøve at flette pil og måske blive klogere på biodiversitet.

Fredericianere med grønne fingre får nu en helt ny mulighed for at møde ligesindede. Lørdag den 25. maj kl. Kl. 10-13 inviterer Foreningen Byhaverne Søndervold og Haveselskabet Fredericia nemlig til åbent plantemarked i parken Søndervold.

Her kan man sælge eller bytte sine frø, forspirede planter, blomsterløg, stauder, stiklinger eller krydderurter, og der er også mulighed for at få stiklinger eller forspirede planter med hjem, som Foreningen Byhaverne Søndervold deler ud på dagen.

- Der er lagt op til en rigtig hyggelig formiddag, hvor vi håber, at mange vil komme forbi. Har man børn med, er der en legeplads lige ved siden af, og man kan købe is og kaffe hos Kaptajn Gammel Havn, siger Tina Hou Christensen, der er formand for Foreningen Byhaverne Søndervold.

På dagen kan man også øve sig i kunsten at flette kurve og andet godt af de bøjelige grene fra piletræet. Pileflettere fra aktivitetshuset Depotgården lærer nemlig fra sig på en workshop, der er åben for alle. Og så er der god mulighed for at få sig en snak i de forskellige boder og måske blive klogere på biodiversitet eller kompost.

Udover aktive fra byhaveforeningen kan man blandt andet møde den selverklærede havenørd Lars Wildes fra Staudehaven i Dronningensgade, som også har en bod på dagen.

Håber på ny tradition

Selvom det er første gang plantemarkedet løber af stablen, håber arrangørerne bag ikke, at det er den sidste.

- Ambitionen er at lave et plantemarked, hvor hele byen inviteres ned i byhaverne, og skabe en tradition for, at man bytter og deler sine planter og alt andet, der har med have at gøre, fortæller Tina Hou Christensen.

Hun lægger ikke skjul på, at arrangementet også er en god lejlighed for den frivillige forening til at gøre fredericianerne opmærksom på det fællesskab for haveentusiaster, der er etableret i den kun to år gamle park.

Byhaverne Søndervold omfatter 80 haver, hvoraf de 60 er lejet ud til individuelle medlemmer af foreningen, 10 er dedikeret til daginstitutioner, og de sidste 10 er fælles for foreningens medlemmer, som også har stor glæde af det et fælles orangeri.

To slags medlemskab

Selvom der ikke er nogen ledige haver, kan man sagtens være med til at passe de ti fælleshaver og deltage i fællesspisninger og andre hyggelige arrangementer. Et medlemskab uden personlig byhave koster 150 kr. om året, mens prisen er 250 kr. inklusiv personlig have.

- Er man interesseret i at være med i foreningen og evt. blive skrevet på venteliste til en byhave, er plantemarkedet også en god lejlighed til at tale med nogle af os, der er med i foreningen. Vi er året rundt fælles om glæden ved at dyrke planter, og der er ingen tvivl om, at der er opstået nye venskaber og relationer, fortæller Tina Hou Christensen.

Det er gratis at deltage i plantemarkedet den 25. maj. Der er ingen tilmelding, men arrangørerne anbefaler, at man medbringer bord og stol, hvis man vil indrette en bod.


Læs mere om Byhaverne Søndervold her.