Amalie Smith har skabt foranderligt lydværk til ny naturpark i Fredericia

  • Amalie Smith Radiosfæren Foto: David Stjernholm
Forfatter og billedkunstner Amalie Smith blander fiktion, musik, interviews og naturlyde i et nyt lydkunstværk, der er skabt til naturparken Søndervold i Fredericia. Vejret, døgnets rytme og en særlig computeralgoritme styrer værkets dynamiske udtryk.

Skal vi mennesker lade naturen gå sin egen gang - eller er vi forpligtet til at blande os i naturen, nu hvor vi har blandet os så meget? Det er nogle af de spørgsmål, som den prisbelønnede forfatter og billedkunstner Amalie Smith har stillet sig selv under tilblivelsen af det nye lydværk Radio Sfæren.

Lydværket, som kan opleves online fra den 31. maj 2022, er specielt skabt til den nye naturpark Søndervold, som indvies samme dag i Kanalbyen i Fredericia. Værket tager form som en radiostation, der spiller live på internettet døgnet rundt, og som de besøgende i parken kan tilgå via QR-koder på skilte i parken.

Lydfladen består af fire lag med mange timers tale, musik og naturlyde, som kombineres på stadigt nye måder gennem en algoritme, der er styret af døgnet rytme og vejrdata fra DMI. Radio Sfæren er derfor et værk, man kan vende tilbage til mange gange og hver gang høre noget nyt.

- Jeg håber at Radio Sfæren kan give et ekstra lag af oplevelse, der kan lægge sig oven på oplevelsen af parkens fysiske form. Det er lidt ekstra spændende at give værket fri, da jeg ikke kan forudse, præcis hvordan det kommer til at lyde, så jeg er spændt på åbningsdagen og håber, at parkens gæster vil tage godt imod det, siger forfatter og billedkunstner Amalie Smith.

Lokale stemmer, korsang og science fiction

Radio Sfæren er stærkt knyttet til stedet og egnen. Kunstneren er til dels gået antropologisk til værks, og den varierede lydflade byder på interviews med lokale fiskere, frøsamlere, landskabsarkitekter og klimaeksperter.

Samtidig bruger Amalie Smith sine forfatteregenskaber i værket, blandt andet i hendes tekster til nye sange med musik af komponisten Simon Brinck og opført af det lokale Lyngsoddekoret. Sangene handler om planterne i parken og om områdets fortid som hjem for en stor gødningsfabrik. Lydværket byder også på science fiction, idet Amalie Smith indlæser sine nye tekster om Søndervold på forskellige tidspunkter ude i fremtiden.

Moderne kunst er med til at forme ny bydel

Radio Sfæren indgår fra den 31. maj 2022 i rækken af stedsspecifikke samtidskunstværker, der kan opleves i Kanalbyen i Fredericia. Som en integreret del af byudviklingen er der her sat fokus på, at kunst skal indarbejdes i bygge- og anlægsprojekterne, allerede når de er i skitsefasen. Målet er at bringe kunsten ind i hverdagen, give de enkelte projekter identitet og skabe grobund for oplevelser, som man ikke kan få andre steder.

Radio Sfæren er således tænkt ind i den nye naturpark Søndervold som en del af den samlede oplevelse af parken, fortæller projektdirektør (konst.) i Kanalbyen Anne Mette Rahbæk:

- Radio Sfæren er Kanalbyens første lydværk og adresserer et af de store temaer i vores samtid, nemlig forholdet og balancen mellem natur og mennesker. Derfor tror og håber jeg, at det vil vække både eftertanke og handling hos de kommende lyttere - siger Anne Mette Rahbæk.

Den nye naturpark Søndervold åbner 31. maj 2022 - samme dag som værket får premiere på internetadressen www.sfæren.nu.


Fakta om Amalie Smith og Radio Sfæren

Amalie Smith (f. 1985) har stået bag en lang række kunstudstillinger og har udgivet flere bøger, som er oversat til en række sprog.

Hun har også flere priser, legater og nomineringer bag sig. Blandt andet modtog hun i 2015 Kronprinsparrets Stjernedryspris for sine litterære og billedkunstneriske værker.

Radio Sfæren er lavet i samarbejde med komponist Simon Brinck og programmør Asger Behncke Jacobsen.

Værket er finansieret af:

• Arbejdernes Landsbank
• Augustinus Fonden
• Fredericia Kommune
• Kanalbyen i Fredericia P/S
• Statens Kunstfond

Samarbejdspartnere: Statens Kunstfond

 

Video med Amalie Smith

Læs mere om Radio Sfæren og se en lille film med Amalie Smith om værket her.

 

  • Amalie Smith Web Forfatter og billedkunstner Amalie Smith. Foto: David Stjernholm
  • Søndervold Dronefoto Radio Sfæren er skabt specielt til den nye naturpark Søndervold og indvies sammen med parken den 31. maj. Foto: Klavs Lind
  • Søndervold Sti Radio Sfæren kan aktiveres via QR-koder på skilte, når man besøger naturparken Søndervold. Foto: Klavs Lind