AP Pension og deres rådgivere viser nye veje for anvendelse af 3D-printet beton med de bærende søjler til fælleshuset ’Naturbasen’ i Kanalbyen.
16 betonsøjler i forskellige højder er nu ankommet til Søndervold park i Kanalbyen. Søjlerne er skabt til at bære det kommende fælleshus, som AP Pension - med bistand fra bl.a. Rambøll, Henning Larsen Arkitekter og MT Højgaard og med støtte fra Realdania - skal opføre i parken Søndervold.
"Huset er et demonstrationsprojekt, som vil vise, hvordan man kan gøre tingene på en bedre måde. Vi arbejder på, at huset max skal udlede 5,2 kg CO2/m2/år, og det ser ud som om, at vi når målet", fortæller bæredygtighedschef i AP Ejendomme Morten Leen.
Huset skal fungere som fælleshus og ’naturbase’ med fælles opholdsrum, toiletter m.m.
Pølseteknik og ekstra stærk bæreevne
Når man kommer tæt på de 16 søjler, kan man se, at den riflede struktur minder om det, man i keramikkens verden kalder ’pølseteknik’. Materialet er dog ikke ler, men såkaldt ’futurecem’ fra Aalborg Portland cementfabrik.
"3D-print af beton er ikke nyt i sig selv, men det er helt nyt at printe søjler, der kan fungere som bærende. Det har kostet tid og kræfter at nå frem til et resultat, der kan klare et højt tryk. Til gældgæld står vi nu med en viden, der kan gøres nyttig mange andre steder", fortæller forretningsudvikler i Rambøll Nikolaj Haaning.
Kan spare ressourcer og give flere muligheder
Og potentialet er stort, når det handler om at spare CO2, tid og penge ved at printe i stedet for at støbe, uddyber Nikolaj Haaning:
"Når man printer beton, behøver man ikke at konstruere store støbeforme først. Samtidig får man mulighed for at arbejde mere frit med formsprog og design. Vi kunne f.eks. printe de 16 søjler med et ret forskellige udtryk uden at det blev ret meget dyrere end at lave dem ens."
Byggeriet af det eksperimenterende lavemissionshus begynder i juni 2025. Dækket skal bestå af genbrugsbeton, der er knust i en proces, hvor det binder CO2 fra atmosfæren. Husets tag udføres som en slank betonskal, der bliver støbt på byggepladsen, mens facaden bliver en kombination af træ og glas, blandt andet genbrugsglas.